luni, 29 iulie 2013

Comentariu sinoptic şi prognoza pentru perioada următoare


       Începând de marţi sisteme convective precipitabile, asociate unui front atmosferic rece, reprezentat pe harta sinoptică la vest de România, îşi vor face apariţia încă de la primele ore ale zilei, mai întâi în vest, nord şi est, apoi, până miercuri dimineaţa se vor extinde în majoritatea zonelor. Ca urmare a faptului că masa de aer preexistentă este una caldă, tropicală, odată cu avansul aerului polar maritim vor lua naştere fenomene meteo severe: vijelii, ploi torenţiale însoţite de descarcări electrice dar şi de grindină. Local cantităţiile de precipitaţii pot depaşi 30 l/mp într-un timp relativ scurt, mai ales în zonele de deal şi de munte. Temperaturile rămân ridicate marţi, peste pragul caniculei, în centru, sud şi est, cu cele mai ridicate valori în Câmpia Română, unde se mai pot atinge izolat 39-40°C. Restul zonelor beneficiază încă din prima parte a zilei de o împrospatare a aerului, odata cu aceste furtuni. Temperaturile maxime se vor încadra între 29° în zonele vestice, nord-vestice şi 39-40°C în sudul extrem. Temperaturile minime, din noaptea de marţi spre miercuri, se vor situa în general între 14° în nord şi centru, mai coborâte în depresiuni şi 23°C în dealurile Munteniei.

click pe hartă pentru mărire

       Miercuri regimul termic mai scade puţin, odată cu avansul masei de aer ceva mai rece dinspre Europa centrală. Temperaturile maxime se vor situa între 24° în Bucovina si estul Transilvaniei şi 34°C în sudul Olteniei. Ploile, însoţite de fenomene electrice, îşi vor continua avansul spre zonele centrale, estice si sud-estice. Temperaturile minime se vor încadra între 11 si 20°C, uşor mai coborate în depresiuni şi mai ridicate pe litoral.
       Joi, cerul va fi variabil, vreme va fi caldă, dar în limitele normale ale perioadei, cu maxime cuprinse între 25°C în Bucovina şi estul Transilvaniei şi până la 35°C în Oltenia. Precipitaţii slabe pot să apară în zona Carpaţiilor Orientali.
        Pe continent, în umătoarele 5 zile, în timp ce la vest de Arhipelagul Britanic îşi va face apariţia un talveg depresionar, în zonele central-sudice va predomina regimul anticiclonic, context sinoptic favorabil advecţiilor tropicale pentru sudul şi centrul Europei. O altă zonă depresionară se va poziţiona la vest de Câmpia Rusă, astfel ca pulsaţiile nordice vor face ca în estul continentului atmosfera să fie ceva mai temperată din punct de vedere termic, cu nebulozitate mai accentuată şi un regim pluviometric cel puţin normal.
Media înălţimii de geopotenţial la 500 hpa şi presiunea atmosferică la nivelul mării

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu