marți, 6 august 2013

10 fenomene atmosferice optice spectaculoase (fotogalerie)

1. Umbra Pământului

Fenomenul este vizibil după apusul soarelui, când umbra pământului este proiectată în partea de est a boltei cereşti. Cu trecerea timpului, umbra se înalţă din ce în ce mai mult. Pentru ca acest fenomen să fie vizibil este nevoie de un cer mai mult senin. Banda roz, de deasupra umbrei, se numeşte "Belt of Venus" sau "centura lui Venus".


2. Mirajul sau Fata Morgana


Razele de lumină sunt deviate la trecerea prin straturi de aer de temperaturi diferite. Densitatea aerului cald este mai mică decât a celui rece. Razele de lumină parcurg mai întâi straturile mai reci de aer, apoi vin în contact, sub un unghi de incidenţă relativ mic, cu păturile de aer mai calde şi sunt astfel dispersate până la obţinerea reflexiei totale. Este caracteristic deşerturilor sau zonelor polare. Sursa http://ro.wikipedia.org/wiki/Miraj3. Green Flash, Green Ray (raza sau bliţul verde)

Fără o traducere ştiinţifică în limba română, acest fenomen are loc înainte de răsărit sau după apusul soarelui. Apare ca un bliţ verde, de scurtă durată, deasupra soarelui. Este cauzat de refracţia luminii în atmosferă: razele de lumină se deplasează mai încet în masa de aer mai densă din apropierea solului, iar razele solare sunt curbate uşor, după cum şi Pământul este uşor curbat. Datorită dispersiei, marginea superioară a discului solar va avea nuanţe de verde-albastrui, în timp ce marginea inferioară a discului solar va lua nuanţe de roşu-oranj.4. Stâlp de lumină (eng. Light pillar)


Fenomen optic creat de reflexia luminii, provenită de la soare (Solar Pillar) sau lună (Moon Pillar), în straturi de nori de gheaţă aflaţi la înălţimi diferite.
5. Focul Sfântului Elmo


Fenomen de natură electrostatică, apare în orele premergătoare orajelor, când câmpul electric al atmosferei are valori mari, astfel se produce un flux de electroni ce dau o anumită luminozitate. Apare pe obiectele înalte şi ascuţite, pe vârfuri muntoase, clopotniţe, elice, botul avioanelor etc, şi are aspectul unei flăcari de culoare alb-albăstruie.
6. Diamond Dust

Corespunde cu românescul ace de gheaţă. Fenomenul poate fi descris ca un nor în apropierea solului format din cristale fine de gheaţă care cad uşor pe pământ. Se formează mai ales la poli, în condiţii de cer mai mult senin, inversiune termică şi temperaturi de sub 0 grade. Adesea se formează şi un halo asociat fenomenului.


7. Norii noctilucenţi


Sunt cei mai înalţi nori din atmosferă, se formează în mezosferă la o înalţime de aproximativ 80 de km, în general în apropierea regiunilor polare. Aceşti nori sunt compusi din particule fine de gheaţă, ceea ce îi face stralucitori şi vizibili după apusul soarelui. Se formează mai ales pe timp de vară, când temperatura în mezosferă ajunge la -120 grade celsius. sursa foto: http://www.nasa.gov/images/content/172188main_noc_clouds_lg.jpg8. Haloul


Inel luminos, muliticolor care apare în jurul soarelui sau a lunii. Fenomenul se datorează refracţiei luminii la trecerea prin cristale de gheaţă (nori cirrus). Zonele de arc de cerc mai stralucitoare se numesc Sun Dogs (câini solari).

9. Curcubeul de foc

Fenomen spectaculos şi foarte rar întâlnit, apare când soarele se află la mai mult de 58 de grade deasupra orizontului, razele solare trec prin norii superiori translucizi formaţi din cristale de gheaţă hexagonale. Lumina intră prin lateral si iese prin spatele cristalelor de gheaţă, iar dacă cristalele sunt orientate în mod optim rezultatul este cel din imagine.10. Luna albastră

Când atmosfera este încărcată cu particule de fum şi praf care absorb o parte din culorile spectrului luminii, atunci este posibil ca la observator să ajungă o lumină albastruie. S-a întâmplat de-a lungul timpului ca după mari incendii de pădure sau erupţii vulcanice majore, luna să-şi schimbe culoarea, fie într-o nuanţă albăstruie fie în alte culori. O nuanţă roşiatică se poate observa în timpul eclipselor de lună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu