sâmbătă, 3 august 2013

Comentariu Europa şi România 4-9 august

       Fără schimbări notabile în privinţa evoluţiei vremii faţă de ce discutam acum 2-3 zile, în mare parte configuraţia barică râmâne cea prezentată anterior: talveg depresionar pe vestul Regatului Unit, talveg depresionar pe vestul Câmpiei Ruse şi un regim anticiclonic în sudul şi centrul continentului, asociat unei dorsale nord-africane. Toate acestea cu tendinţa de deplasare spre est la sfârşitul intervalului.
        Aerul tropical, concentrat acum pe sudul şi centrul continentului, va avea un nou aport de căldură dinspre nordul Africii, odată cu intensificarea talvegului depresionar din vestul Europei, începând din 6 august. Intensificarea talvegului va aduce şi o înrăutăţire treptată a vremii în Europa de vest şi centrală spre sfârşitul intervalului, de la răcire la furtuni de vară, şi reversul medaliei pentru Europa de est şi sud - o vreme din ce în ce mai însorită şi călduroasă, motiv pentru care seceta se va accentua în zonele amintite anterior.

Temperatura la înălţimea de 850 hpa. Nuanţete de roşu - roşu închis - zonele unde valul de căldură va fi cel mai intens joi 8 august.

       Canicula se intensifică din nou în România, iar de miercuri aşteptăm temperaturi maxime începând de la 29°C în depresiuni spre 39-40°C în Banat şi Crişana. Şi temperaturile minime vor urca destul de mult, de la 12 grade în depresiuni la 20 de grade local în vest şi sud. Înnorări pot să apară în zonele montane, în special în Carpaţii Orientali şi în zonele de deal limitrofe, unde cu totul izolat e posibil să se semnaleze averse. Vântul va avea intensificări în special la munte,  în zona Moldovei şi în Dobrogea, unde rafalele pot depăşi 50 km/h.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu