duminică, 25 august 2013

Comentariu meteo - Europa şi România

Jet Stream
Curentul jet, azi 25 august
       În ultimele zile aspectul vremii a început să se schimbe în Europa. După ce în Peninsula Scandinavă s-a instalat regimul anticiclonic şi odată ce curentul jet a coborât spre latitudini medii, aerul polar pătrunde mult mai uşor spre bazinul mediteranean, situaţie ce duce la activarea ciclogenezei mediteraneene. Aerul tropical se retrage din ce în ce mai mult spre sud, evoluţie tipică pentru perioada în care ne aflăm. Cu toate acestea regimul termic pe continent dar şi din zona noastră se va păstra uşor mai ridicat faţă de cel normal.
Prognoza în România
       Astăzi se vor semnala averse de ploaie cu descărcări electrice mai ales în centrul, nordul şi estul ţării şi doar izolat în rest. Începând de la noapte va începe să plouă şi în vest. Cantităţiile de precipitaţii vor fi slabe cantitativ. Regimul termic va fi unul plăcut, cu valori maxime cuprinse între 21°C în nordul Moldovei şi în depresiunile din estul Transilvaniei şi 33°C în sudul Olteniei. Temperaturile minime de la noapte se vor situa între 10°C în depresiuni şi 20°C la malul mării. Vântul va sufla mai tare în Dobrogea, unde va atinge 50 km/h la rafală, în rest va fi slab sau moderat, cu intensificări în timpul averselor.
         Luni instabilitatea va cuprinde treptat jumătatea de nord a ţării. În aceste zone va ploua şi vor fi descărcări electrice. Sunt de aşteptat cantităţi de precipitaţii mai importante la munte, în Dealurile de Vest, în Maramureş şi Moldova, zone unde se pot strânge peste 25 l/mp. Seara şi noaptea va ploua slab şi în nordul Olteniei şi al Munteniei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20°C în nordul Moldovei şi 35°C în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar minimele se vor situa între 10°C în depresiuni şi 20°C pe litoralul Mării Negre.
Vântul va avea intensificări în Dobrogea şi estul Moldovei, unde va atinge 50 km/h la rafală.
        Marţi pe timpul zilei vor fi averse de ploaie însoţite de fenomene electrice în majoritatea zonelor cu precădere în jumătatea de nord, iar noaptea este de aşteptat ca dinspre sud-vest să pătrundă alte sisteme de precipitaţii bogate în umiditate ce vor afecta Oltenia. Sunt de aşteptat temperaturi maxime între 21° în nordul Moldovei şi al Transilvaniei şi 34-35°C în Bărăgan şi minime între 10°C în nord şi depresiuni şi 20°C în estul Dobrogei. Vântul va sufla moderat cu intensificări în sud, unde va atinge 50 km/h.
       Miercuri va ploua şi vor fi descărcări electrice în toată ţara. Se vor semnala cantităţi de precipitaţii mai importante, local peste 30 l/mp la munte, în dealurile Olteniei, Munteniei, curbura Carpaţilor, iar noaptea şi în vestul şi nordul ţării. Vântul va avea intensificări locale in sud, dar şi în rest, în timpul ploilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21°C în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei şi 30°C în sudul Munteniei, iar cele minime între 11°C în depresiuni şi 20°C în sud-est.
       Joi ploaia, însoţită şi de descarcări electrice, va continua în majoritatea zonelor. Cantitaţi mai importante vor fi în nord şi la munte, posibil peste 25 l/mp. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20°C în extremitatea nordică şi 30°C în cea sudică, iar cele minime între 11°C în depresiuni şi 20°C în sud-est. Vântul va avea unele intensificări în nord-vest şi în sud-est.
       Vineri vor mai fi precipitaţii slabe mai ales în jumătatea de nord-est a ţării. Temperatura mai pierde două - trei grade, astfel că maximele se vor situa în general între 20°C în depresiuni şi 28°C în sudul Olteniei şi estul Munteniei iar minimele între 9°C în nord şi în depresiuni şi 18°C în sud-est.


                                                          - precipitaţii şi anomalia estimată pentru perioada 25 aug - 1 sep                                           - temperatura medie şi anomalia estimată pentru perioada 25 aug - 1 sepNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu