joi, 22 august 2013

Criosfera azi


         Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu acest cuvânt sa dăm definiţia termenului "criosferă", aşa cum apare în DEX: este învelişul suprafeţei terestre situat în zona de interferenţă a atmosferei, litosferei şi hidrosferei, caracterizat prin prezenţa gheţii.
        Luni, 19 august, la nivelul emisferei nordice, în speţă zona arctică, situaţia se prezenta în felul următor: suprafaţa banchizei era de 3,92 milioane kilometri pătraţi, cu 1,18 mil. km2 sub media perioadei curente din intervalul 1979 - 2008, de 5,1 mil km2 (fig 1). În prezent, acest an, este pe locul 6 în topul anilor cu extinderea cea mai scăzută a banchizei, dar în acelaşi timp valoarea este cea mai mare din ultimii 6 ani.
       Duminică, 18 august, la nivelul emisferei sudice, zona antarctică, situaţia se prezenta în felul următor: suprafaţa banchizei era de 15,65 milioane kilometri pătraţi, cu 1,07 mil. km2 peste media perioadei curente din intervalul 1979 - 2008, de 14,58 mil. km2 (fig 2). Pentru această zonă este cea mai mare extindere observată de când s-au început observaţiile satelitare. Trebuie menţionat faptul că pe continent, în Antarctida situaţia este diferită, gheţarii se topesc uşor, iar trendul este unul descrescător.
       Volumul banchizei arctice, la sfârşitul lunii iulie, era de 7,1 mil km2, şi prezenta o anomalie de 7,8 mil km2 faţă de media perioadei curente din intervalul 1979 - 2011 (fig 4) Printre cele mai scăzute valori măsurate vreodată, dar peste cele din ultimii 3 ani. Grosimea medie a banchizei era de 1,2 m. (fig 3).
       Se observă o uşoară creştere a banchizelor atât cea arctică, dar mai ales cea din zona Antarcticii. Să fie acesta noul trend sau doar o variabilitate de moment? În aproximativ 3 săptămâni în Oceanul Antarctic se va atinge minimul suprafeţei acoperite de gheaţă, iar în Antarctida se va atinge maximul. Vom reveni în viitorul apropiat cu actualizări. Pe final prezentăm următoarele diagrame şi grafice referitoare la cele expuse mai sus:

Fig 1: suprafaţa banchizei arctice  Fig 2: suprafaţa banchizei antarctice

           

  Fig 3: grosimea medie a banchizei arctice
                           Fig 4: volumul suprafeţei banchizei arcticeÎn imagini avem reprezentată concentraţia gheţii în procente, banchiza arctică (fig 5) - sus şi banchiza antarctică (fig 6) - jos.

Pentru dimensiune completă accesaţi imaginile.
Sursă imagini şi date: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/ şi http://psc.apl.washington.edu/wordpress/data/


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu