sâmbătă, 17 august 2013

Secetă în România

        În ultima perioadă seceta s-a accentuat la nivelul ţării, pe de o parte datorită lipsei precipitaţiilor, iar pe de altă parte datorită temperaturilor ridicate, mult peste media multianulă. Prezentăm în următoarele rânduri rezerva de umiditate în sol şi prognoza agrometeorologică pentru perioada următoare, conform meteoromania.ro:

        REZERVA DE UMIDITATE

        La data de 16 august 2013 conţinutul de umiditate al terenurilor agricole pe profilul de sol 0-20 cm sau 0-100 cm, prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute în majoritatea regiunilor agricole, de la secetă moderată la secetă extremă. Izolat în est, centru şi sud-vest sunt zone ce prezintă o aprovizionare cu umiditate satisfăcătoare, optimă sau apropiată de optim. În următoarele două hărţi avem reprezentată aprovizionarea cu umiditate în stratul de sol 0-20 cm şi 0-100 cm.

                                                                                          

Aprovizionarea cu umiditate în stratul de sol (ogor): 0-20 cmLegendă: SE - secetă extremă, SP - secetă puternică, SM - secetă moderată, AS - aprovizionare satisfăcătoare, ApO - aprov. apropiată de optim, AO - aprov. optimăAprovizionarea cu umiditate în stratul de sol (porumb): 0-100 cm

        Prognoza agrometeorologică 17-23 august 2013

        În acest interval se va menţine o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
        Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 29°C, valori cu 1-6°C peste medie, în majoritatea regiunilor.
        Temperatura maximă a aerului se va încadra între 24-35°C în majoritatea regiunilor.
        Temperatura minimă se va situa între 11 şi 23°C, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.
        În privinţa regimului pluviometric, sunt de aşteptat ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, mai ales în vest, nord şi în centru.
sursă: meteoromania.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu