vineri, 9 august 2013

Valuri de căldură istorice în lume

       În mai multe colţuri ale lumii s-au înregistrat valuri de căldură istorice, în ultimele zile, multe recorduri vechi fiind doborâte.


Europa:

         În Austria recordul de temperatură maximă absolută, de 40,6°C, înregistrat ieri, 8 august, în Neusiedl/See, s-a realizat pentru a doua oară în 5 zile, după ce în 3 august noul record de 39,9°C a fost stabilit la Dellach im Drautal. Vechiul record de temperatură maximă de 39,7°C a fost înregistrat la aceeaşi staţie în 27 iulie 1983. La alte două staţii meteo temperatura a trecut de 40°C. În Viena recordul de 38,9°C, ce a datat din 8 iulie 1957, a fost doborâ ieri, când s-au înregistrat 39,5°C.
      Şi în Slovenia s-a înregistrat un nou record absolut, după cele 40,8°C de ieri din Cerklje ob Krki. Precedentul record era de 40,6°C, înregistrat în 5 iulie 1950 la staţia meteo din Crnomelj. De asemenea în capitala Ljubljana s-a doborât recordul în 5 zile consecutive din ultimele 6. Cea mai ridicată temperatură s-a înregistrat ieri şi a fost de 40,2°C. Precedentul record, de 38°C, fiind înregistrat în 1935.
        Temperaturile au fost extrem de ridicate în toată zona central-sud-estică a Europei, multe recorduri locale fiind doborâte. De asemenea maximele înregistrate ieri au fost foarte apropiate de recordurile absolute şi în ţări precum: Bosnia şi Herţegovina, Ungaria, Croaţia, San Marino, Slovacia, Polonia sau Cehia.

America de Sud: 

        În ultimele zile, în Bolivia, Brazilia, Argentina şi Paraguay s-au înregistrat valori extrem de ridicate pentru această dată, în emisfera sudică fiind iarnă. În multe zone în luna iulie a fost mai cald cu 5-6 grade faţă de valorile medii normale, fiind înregistrate maxime de până la 39°C.

Estul Asiei:

       Valul de căldură continuă în zona de est a Asiei. La mai multe staţii s-au înregistrat recorduri de temperatura. În estul Chinei, în ultima luna s-au înregistrat temperaturi cu aproximativ 4 grade peste medie, un record absolut pentru regiune. recorduri s-au mai stabilit şi în Japonia şi Coreea de Sud.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu