vineri, 2 august 2013

Vreme extremă în lume

       În ultimele două săptămâni vremea a avut manifestări extreme dintr-un capăt al globului la celălalt. În următoarele rânduri vom enumera câteva dintre cele mai interesante.

Val de frig în America de Sud

       Între 20 şi 25 iulie în sudul Americii de Sud s-a instalat o masă de aer deosebit de rece, după ce nu cu mult timp în urmă situaţia era tocmai pe dos. În unele zone temperaturile minime au devenit negative, la altitudini joase asa ceva se întâmplă destul de rar. 
       În Catamarca, Argentina (altitudine 500 m, lat 28°S), a nins pentru prima dată în ultimii 17 ani, iar prin unele părţi aflate la nivelul mării din Brazilia sau Uruguay s-au înregistrat temperaturi de sub 5°C şi a plouat. În Bolivia contrastul termic şi inversiunile au fost impresionante. Dacă la 4000 m altitudine, la aeroportul El Alto, în La Paz s-a înregistrat o temperatură maximă de 13,9°C, la altitudinea de 140 m, în Reyes (14°S) temperatura maximă a fost de doar 9,3°C. În unele părţi din zona Anzilor, protejate de lanţul muntos, temperaturile nu au fost afectate aproape deloc de răcire, în timp ce în zone mai joase temperaturile au scăzut chiar cu 22-25°C. În Paraguay, s-a semnalat lapoviţă la Itapua, iar la Prats Gill s-a înregistrat o temperatură minimă de -5,2°C, la doar 2,3°C de recordul naţional, înregistrat în aceeaşi locaţie în 13 iulie 2000. Aerul rece a urcat destul de mult, până aproape de ecuator, în jungla amazoniană, unde s-au înregistrat temperaturi şi cu 12 grade sub medie, spre exemplu la Rio Branco, în Brazilia, oraş aflat la 8 grade latitudine sudică, unde minima a ajuns la doar 7°C. Valul de aer rece a fost cauzat de un talveg de înălţime centrat pe sudul Americii de Sud. În mod surprinzător la Baza Esperanza din Antarctica (63°S), s-a înregistrat o maxima de 7,8°C, cu doar 1,5°C sub maxima de la Reyes, Brazilia (14°S) Avem mai jos anomalia înălţimii de geopotenţial la 500 hpa: 

Temperaturi record în Siberia

       Siberia, în cealaltă parte a lumii, s-a confruntat cu un val de caldură istoric pentru ultimii 30 de ani, cel puţin. Timp de o săptămână valorile medii au fost cu 10-15 grade mai ridicate faţă de cele normale. Temperatura maximă de 32°C înregistrată la Norilsk este a doua cea mai ridicată din istorie, la doar o,2°C de record. Şi minimele au fost deosebit de ridicate, acestea s-au situat în jurul valorii de 20°C. La Svetlogorsk ( 66,56°N), mai sus de Cercul Polar, maximele au trecut de 30°C în 10 zile consecutive, iar în alte 3 au trecut de 32,2°C, în timp ce în mod normal maximele trebuiau sa fie în jur de 20°C. Alte statii din regiune au atins s-au depăşit 34°C. La  Korliki s-au înregistrat 34,2°C în 17 iulie, iar la Snezhnogorsk şi Igarka s-au înregistrat 34°C în 21 iulie.

Anomalia de geopotential şi temperatură la 500 hpa, pentru data de 21 iulie.  Pentru dimensiune completa accesaţi imaginile. 

 

 

 

 

 

Recorduri prin alte părţi ale globului   

Click pe imagine pentru mărire


        Recorduri de căldură s-au înregistrat şi în Japonia şi China, iar Europa a fost traversată de la vest la est de un val de caniculă. În China, în Shanghai, Changsha, şi Hangzhou s-au stabilit noi recorduri de căldură. Valul de căldură s-a manifestat cel mai intens în Hangzhou, capitala Provinciei Zhejiang, a patra arie metropolitană din China. Aici temperatura medie în luna iulie de 32,4°C a fost cu 3,5°C peste cea normală. Temperatura maximă absolută de până acum a fost depăşită în 27 şi 30 iulie, când s-au înregistrat 40,5°C, cu o,2 peste vechiul record. Ceea ce este cu adevărat deosebit este faptul că în 6 zile maxima a atins sau a depăşit 40°C, iar în istorie doar de 2 ori s-a mai atins valoarea de 40°C. De asemenea, seceta este accentuată, unele zone înregistrând sub 10 mm faţă de 160 mm  - cantitatea normală. Record de căldură şi la Shanghai, după ce maxima din 26 iulie a atins 40,6°C, iar cea mai ridicată minimă a fost de 31,3°C. Luna a fost cea mai călduroasă de când s-au început masurătorile meteo. Ningbo City, este un alt oraş unde s-a doborât recordul absulut, dupa cele 42,7°C din 26 iulie, iar lista ar mai putea continua. Zeci de persoane au murit din cauza căldurii excesive. Ar mai fi de menţionat şi valul de căldură din Europa, unde mai multe ţări au înregistrat temperaturi apropiate de 40°C sau peste.
        În 30 iulie, la Maniitoq Mittarfia, în Groenlanda s-a înregistrat un nou record naţional de temperatură maximă, 25,9°C, după un foehn event intens. Precedentul record a fost de 25,5°C înregistrat în 27 iulie 1990 la  Kangerlussuaq. 

 

Precipitaţii record în Tailanda şi Filadelfia

       În Tailanda, la statia Chantaburi s-au înregistrat precipitaţii record. În data de 23 iulie cantitatea acumulată în 24 de ore a fost de 445,7 mm, 385 mm s-au acumulat în 12 ore şi  297 mm în doar 6 ore. Acesta e posibil sa fie un nou record de precipitaţii pentru Tailanda.


       Record de precipitaţii în Filadelfia, unde în 29 iulie, s-a înregistrat o cantitate de 210 mm, cu 38 mm peste vechiul record pe 24 h  înregistrat în 16 sep 1999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu